24 jun 2013

Nieuwe Helling is uit

over vakantie

In een op volle draaiende 24uurseconomie is de behoefte om te ontsnappen uit de dagelijkse routine een ritueel terugkerend fenomeen. We gaan op vakantie, hoe vaker, hoe liever.  Maar onschuldig is het vakantiegenoegen allang niet meer. Het toerisme is de grootste industrie van de wereld. Al die activiteit legt een grote druk op het milieu: natuur wordt verwoest, water en energie wordt verspild en dan nog al die vliegkilometers…. 

Het zomernummer van de Helling stelt vragen bij het verschijnsel vakantie: waar komt het vandaan, waar dient het toe en hoe geven we het vorm? Wat is de toeristische blik en hoe heeft die de samenleving beïnvloed? Behalve mijmeringen over deze vraag, worden verbanden gelegd tussen toerisme en illegale migratie, militarisme en armoede. Het toerisme in Zeeland, Griekenland, Egypte en Liberia krijgt speciale aandacht. En natuurlijk komt de vraag naar groen of ecotoerisme aan bod.

Zie voor de inhoudsopgave, het redactioneel en om het nummer te bestellen de pagina van de Helling.  

Tgelijkertijd met het verschijnen van deze Helling organiseert Odyssee Reisgidsen een schrijfwedstrijd. De vraag: wat is jouw meest duurzame reiservaring? Velen praten over ecologisch, groen of duurzaam toerisme, maar wat is dat eigenlijk? Welk museum, strand, attractie, hotel, camping, stad, dorp, restaurant, eiland, bos, park, fiets- of wandelroute, trein-, auto of bootreis (enz.) was voor jou de meest duurzame ervaring?? Beschrijf deze ervaring in maximaal 750 woorden.  Meer info over deze wedstijd op Odyssee resigidsen.  

 

Onderzoeker en docent aan de Protestantse Theologische Universiteit. Oud-hoofdredacteur van tijdschrift de Helling.
Alle artikelen