Pepijn Vloemans

24 jan 2014
Moeten we optimistisch zijn, of juist pessimistisch? Voor beide is veel te zeggen. Kindersterfte, honger en extreme armoede nemen af. Tegelijkertijd verandert het klimaat en stijgt de zeespiegel langzaam maar zeker...
18 jun 2013
In plaats van het scheppen van een stabiel investeringsklimaat voor lokale en schone energie, schuift het kabinet duidelijke wetgeving over saldering voor zich uit. Het huidige belastingstelsel remt technologische...
7 jun 2013
Omdat ik een echte (maar recente) hummus-man ben, was ik opgetogen over het ontdekken van een 'hummus café' in Berlijn. Een van de gerechten op het menu bevatte kip, maar het was een eenzame kip, want het was...
10 mei 2013
We maken keuzes waar we later spijt van krijgen. Waarom doen we dat, vraagt Pepijn Vloemans zich af. En belangrijker nog: hoe voorkomen we het?
11 apr 2013
Duurzaamheid lijkt op democratie. Beide zijn aangeleerde, collectieve emoties die zich traag in het bewustzijn nestelen.
27 mrt 2013
In de zeer matige film 'The Iron Lady' (2011), waarin Meryl Streep een terugblikkende Margaret Thatcher speelt, zat precies één monoloog die me bijbleef: 
19 mrt 2013
Er zijn maar weinig diersoorten die op grote schaal kunnen samenwerken. Mieren kunnen het, en termieten ook, maar zij hebben gemeen dat ze familie zijn. De mens is de enige diersoort die zonder verwantschap kan...
11 mrt 2013
Afgelopen zaterdag werd 25 jaar de Helling gevierd, met een conferentie over eigen verantwoordelijkheid. Pepijn Vloemans doet verslag van een dag vol debat.
1 mrt 2013
Het is in deze tijd slim om de nadruk in je leven te leggen op immateriële groei. Als Nederland economisch stilstaat, kunnen we in leren, schoonheid en omgangsvormen onze toekomstige aspiraties zoeken. Ik geef het...
20 feb 2013
Een vriend attendeerde mij op een artikel in de Metro: 'Koopjesjagen een leuke sport'.
11 feb 2013
Afgelopen zaterdag werd 25 jaar De Helling gevierd, met een conferentie over eigen verantwoordelijkheid. Pepijn Vloemans doet verslag van een dag vol debat.
6 feb 2013
Vandaag stemt het Europees Parlement over het verminderen van autolawaai. Een concrete en onomstreden stap naar een economie waarin geluk centraal staat. 
18 jan 2013
Bureau de Helling interviewde de fractieleden van GroenLinks. We spraken met Liesbeth van Tongeren over solidariteit opnieuw uitvinden, geleerde lessen en een veilige samenleving.
17 jan 2013
Bureau de Helling interviewde de fractieleden van GroenLinks. We spraken met Jesse Klaver over nepkapitalisten, de schuldeneconomie en illegaliteit. 
16 jan 2013
Bureau de Helling interviewde de fractieleden van GroenLinks. We spraken met Linda Voortman over 'participatie' als rode draad, tekortkomingen aan de polder en Vrijheid Eerlijk Delen als radicaal links verhaal.
15 jan 2013
Bureau de Helling interviewde de fractieleden van GroenLinks. We spraken medio november met Bram van Ojik over het probleem van Rutte, Loeigoeie zuivel en GroenLinks als netwerkbeweging. 
21 nov 2012
Rens van Tilburg geeft in de derde lezing van de reeks 'waardevolle economie' een aanzet voor een nieuw economisch verhaal. Als een maatschappij zich zou inrichten op het bereiken van de hoogste mate van geluk in...
1 nov 2012
Een cultuur waarin iedereen minder betaald werkt, voltooit de emancipatie van vrouwen, geeft meer werkzekerheid en biedt ons ook meer vrije tijd, terwijl we en passant de aarde sparen.
23 okt 2012
Een goede compositie bestaat, naast een goede baslijn, uit een pakkende melodie. GroenLinks heeft een duidelijk deuntje nodig, dat blijft hangen nadat de muziek voorbij is. 
19 okt 2012
Het verhaal van GroenLinks steunt op drie diepe overtuigingen: groen, links en vrijzinnig. Die idealen zijn nog springlevend, maar vragen ieder voor zich om een scherpere kritiek op het kapitalisme en de...
12 okt 2012
In het laatste weekend van september vond op Terschelling het Springtij Festival plaats. Een plek waar duurzaamheidsfreaks zich eindelijk thuis kunnen voelen.
6 sep 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 2 op de lijst: Bram van Ojik. 
3 sep 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 3 op de lijst: Liesbeth van Tongeren. 
28 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 4 op de lijst: Jesse Klaver. 
23 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 5 op de lijst: Linda Voortman. 
20 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 6 op de lijst: Rik Grashoff. 
16 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 7 op de lijst: Arjan El Fassed. 
13 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 8 op de lijst: Niels van den Berge.
9 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer 9 op de lijst: Corinne Ellemeet. 
8 aug 2012
De VVD was de afgelopen twee jaar de grootste partij in het parlement, maar kan de partij deze positie behouden? In De Helling Spiekt is vandaag de VVD aan de beurt; wij lazen 'Niet doorschuiven maar aanpakken',...
6 aug 2012
De eerste tien kandidaten van GroenLinks stellen zich graag aan u voor. Bureau de Helling vroeg naar hun idealen, helden, drijfveren en inspiratiebronnen. Vandaag nummer tien op de lijst: Tofik Dibi. 
27 jun 2012
In de serie 'De Helling Spiekt' leest Bureau de Helling de programma's van andere politieke partijen. Vandaag schrijft Pepijn Vloemans over 'Nieuw Vertrouwen': het programma van de Socialistische Partij.
22 jun 2012
Grote denkers proberen de economische groei terug te laten keren naar het Westen, maar er is weinig aandacht voor het probleem dat dit allemaal overschaduwt. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en Pepijn Vloemans...
3 mei 2012
Het Westen moet de flexibiliteit van de Inuit krijgen wil ze de komende eeuw overleven. Bezit wordt minder belangrijk, betoogt Pepijn Vloemans. "Onze lineaire economie zal circulair worden."
17 apr 2012
Afgelopen kerst bracht ik door in de Vaucluse, een streek in het zuiden van Frankrijk. In Fontaine-de-Vaucluse, een toeristisch dorpje waar Petrarca graag kwam, bestelde ik een dagmenu. 
3 apr 2012
Wat wil de getalenteerde en gedreven jonge mens van tegenwoordig? Na zevenentwintig jaar ervaring is mijn voorlopige indruk deze: slagen in zaken. Ondernemers, bankiers, trainees, consultants en communicados, dat...
2 apr 2012
Wat is de rol van de kunst in onze beschaving? Dient zij slechts een esthetisch doel of gaat het verder dan dat? De meningen zijn verdeeld. Volgens Pepijn Vloemans kan kunst alleen de tand des tijds overleven door...
5 mrt 2012
Rutte heeft gelijk: Nederland is een kolen-, gas- en olieland. We zijn afhankelijk van de grillen van dictators en gevoelig voor prijsschommelingen op de wereldmarkt in fossiele brandstoffen. Alleen door voorrang...
2 mrt 2012
Volgens Gilles Lipovetsky, chroniqueur van de moderne consumptiemaatschappij, bestaat er een grote kloof tussen het voorgehouden geluksideaal en de verwezenlijking ervan. De hedonistische verleiding is overal, maar...
27 feb 2012
De afgelopen vijftig jaar hebben we gespeeld met olie en met spullen. We hebben daarvan genoten, het heeft de verveling verdreven. Maar nu is de consumptiemaatschappij onze laatste horizon geworden.
17 feb 2012
Filosofie biedt geen fundamenten, zoals menig eerstejaarsstudent hoopt, maar nog meer twijfel. Wat koop je daar voor? Minder wreedheid, betoogt Pepijn Vloemans.
3 feb 2012
John Kenneth Galbraith was de eerste postmaterialistische econoom. Welke lessen uit een boek dat meer dan vijftig jaar geleden verscheen zijn nog altijd actueel?
17 jan 2012
Het is een bekend verhaal: bij sociale problemen wil links dat de overheid ingrijpt, en rechts niet. Maar waarom inspireert het eens zo populaire paternalisme van links nog zo weinig?
6 jan 2012
De ambitieuze advocaat Roger Cox schreef geen boek, maar een pleitnota. Het onderzoek naar peak oil en klimaatverandering is inmiddels zo overtuigend dat de Nederlandse staat juridisch gehouden is de...
24 dec 2011
Onze kwaliteit van leven houdt al geruime tijd geen gelijke tred meer met de groei van ons nationaal inkomen. We moeten exacter gaan nadenken over wat we onder 'groei' verstaan. 
22 dec 2011
Wat hebben scholieren die voor een ontgrendelde snoepautomaat staan, zelfverrijkende bankiers en graaiende huisvrouwen gemeen? Pepijn Vloemans onderzoekt een van de diepste menselijke drijfveren en vraagt zich af...
8 dec 2011
Europeanen vinden dat de markt een beest is dat getemd moet worden. De Tea Party vindt dat de staat een beest is dat verhongerd moet worden. Wie heeft er gelijk? Atlas in staking Amerika is in verval, wegen...
1 dec 2011
Is er nog reden voor politiek engagement in Nederland, een land dat bijna het paradijs op aarde is? Pepijn Vloemans denkt van wel.
24 nov 2011
Toen olie nog tien dollar per vat kostte en klimaatverandering niet bestond, was ik al geobsedeerd door energieverbruik. Maar niet uit ideële overwegingen. Het kwam door een digitale teller in de auto. De teller...
16 nov 2011
In zijn boek The End of Over-consumption (2003) analyseert de Nederlandse politiek filosoof Marius de Geus hoe we in een consumptiecultuur zijn beland en hoe we die weer moeten verlaten. Onze redding is een zuinige...
9 nov 2011
In de late middeleeuwen - maar nog voor de kleine ijstijd - slaagde een kleine gemeenschap van Noorse Vikingen er in zich op het zuidelijkste puntje van Groenland te handhaven.
29 jun 2011
Mijn vader heeft me altijd ingeprent dat het er niet om gaat wát je zegt, maar hoe je iets tegen iemand zegt. Later las ik diezelfde boodschap in het klassieke zelfhulpboek van Dale Carnegie, How to Win Friends and...
Pepijn Vloemans
Jurist en filosoof. Voormalig medewerker van Bureau de Helling.

Pepijn Vloemans (1984) studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven, behaalde bachelors in Rechten en Filosofie aan de UvA en een Master in Internationaal Milieurecht aan de Universiteit van Nottingham. In zijn masterscriptie onderzocht Pepijn de fundamentele juridische tekortkomingen van het Europese biodiversiteitsrecht. Daarna werkte hij als student-stagiair bij De Brauw en NautaDutilh, als onderzoeker bij het T.M.C. Asser Instituut en als docent Europees Recht aan de Haagse Hogeschool. Pepijn was medewerker van Bureau de Helling en publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en de NRC.next.