2 mins

Duurzaam Europa

Er is geen ziel van Europa in de zin van mijn Europa. Die hoeft er ook niet te komen.

In 1969 hield ik een lezing in de klas (HTS) over Europa. Ik vertelde over de belangen van een economische gemeenschap waarin handelsverdragen tussen de EEG landen economisch voordeel bieden. Ook vertelde ik over het belang van een Europees wegennet, openbaar vervoer en waterwegen. En dat er overal dezelfde stopcontacten zouden zijn. Ik vergeleek Europa met Noord-Amerika en kwam tot de conclusie dat we alleen al door de taalverschillen nooit een Amerika zullen worden. Twee jaar later werkte ik twee jaar in Amerika en daarna reisde ik er doorheen. De staten in Amerika hebben veel eigen regelingen en grote onderlinge verschillen. Als reiziger is het een genot dat er overal dezelfde dollar is en dezelfde taal. Dat was voor mij de reden om voor de Euro te zijn. Maar nu met het elektronische geld is dat helemaal niet meer nodig.

Er is geen ziel van Europa in de zin van mijn Europa. Die hoeft er ook niet te komen. De landen in het Europese continent hebben er baat bij dat we zaken gemeenschappelijk aanpakken om economisch voordeel te halen. Er is niets mis mee als de staten afzonderlijk streven naar zoveel mogelijk self-suppurting te zijn . Dit klinkt tegensrijdig maar is wel mogelijk. We zouden zelfs twee geldstromen kunnen creeëren. Een interne en een externe: transition state.

Het meest angstaanjagende van Amerika was voor mij de uitspraak van menig Amerikaans president; 'May God help us to be the most powerful nation in the world'. Misschien toch een optie voor Europa: 'May God held us to become the best nation in endurability.' Maar dan nog zou ik het niet erg vinden als bijvoorbeeld Afrika ons in dat opzicht voorbij zou streven. 

Reactie toevoegen