Boekomslag van Het Verloren Land van Ece Temelkuran

Donkere dageraad

De titel ‘Verloren land – De zeven stappen van democratie naar dictatuur’ heeft een persoonlijke lading. Ece Temelkuran werkte jarenlang als journalist bij diverse media in Turkije en voerde een vlijmscherpe pen, tot ze in 2012 werd ontslagen bij het dagblad Habertürk. Sinds 2016 leeft ze in ballingschap in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

‘Het persoonlijke is politiek, maar het politieke is ook persoonlijk’ is het treffende adagium van het boek. Temelkuran beschrijft de zeven stappen waarmee de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn land van een democratie omturnt in een dictatuur. Ze ontleedt de gebeurtenissen glashelder en trekt de les vervolgens breder. De ‘politieke waanzin van het opkomend populisme’ ervaren we volgens haar allemaal en de ‘donkere dageraad’ van Turkije wacht mogelijk ook Frankrijk en Nederland.

Hierbij blijft niets of niemand gespaard. In Temelkuran's ogen zijn Trump- en Erdoğan-stemmers geen slachtoffers, maar zijn zij het morele kompas kwijt dat hen vertelt wat goed of fout is. Het slechte is zo gewoon geworden, dat de populisten een nieuwe tijdsgeest hebben weten op te roepen. Eentje waarin ‘de banaliteit van het kwaad verandert in het kwaad van de banaliteit.’

In ‘Verloren land’ is geen ruimte voor mensen die graag de schuld aan een ander geven. Wel voor bewuste burgers die ten behoeve van een betere toekomst hun geweten durven laten spreken.

Verloren land – de zeven stappen van democratie naar dictatuur
Ece Temelkuran
Uitgeverij Ambo Anthos, 2019