Het ministelsel maakt furore. Talloze politieke onheilsprofeten hebben het bestaande sociale-zekerheidsstelsel reeds afgeschreven. Privatisering is het nieuwe toverwoord. Alleen de tucht van de markt kan nog redding brengen. "Overheid trek uw handen af van de bovenminimale uitkeringen en beperk u tot het waarborgen van het bestaansminimum!"

Deze bundel prikt mythen over de privatisering door. De belangrijkste sociale risico's lenen zich niet voor een particulieren bijverzekering op grote schaal. Alleen in een publiek stelsel kunnen de inkomensgevolgen van werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid en ouderdom op een solidaire wijze verzekerd worden.

Een stevige adder onder het gras is dat ook met het huidige collectieve stelsel heel wat mis is. Het is niet meer bij de tijd. Aan een grondige modernisering van ons verouderde stelsel kan dus niet ontkomen worden. Tegelijk moet aan de fundamentele principes van datzelfde stelsel - solidariteit en inkomenszekerheid - vastgehouden worden.

In Het zekere voor het onzekere zoeken twaalf auteurs naar een balans tussen behoudzucht en vernieuwing. Het resultaat is een serie actuele analyses van de 'bovenbouw' van de sociale zekerheid. Een thema dat de komende jaren voor nog heel wat politieke splijtstof zal zorgen.

Download hier de pdf-versie.

 

RECENTE PUBLICATIES
Green Values, Religion and Secularism Conversations with European Politicians and Activists
In this publication, Green politicians from different European contexts reflect on the way their own religious or secular values influence their...
● 2015 ● 176 pp ● 14,95 euro
Werken in de 21e eeuw Partijbrede discussie GroenLinks
In het voorjaar van 2015 hield GroenLinks een partijbrede discussie over werk. Deze bundel bevat onder meer discussiestukken en verslagen.
● 2015 ● 110 ● gratis download