Het aantal mensen dat op de vlucht zal slaan vanwege natuurbranden, hittegolven, overstromingen en droogte zal deze eeuw enorm toenemen. Volgens een door Britse wetenschapsjournaliste Gaia Vince geciteerd onderzoek zullen tot 1,5 miljard mensen hun huis moeten verlaten in 2050. Dit zou – volgens een ander onderzoek – in 2070 zelfs kunnen oplopen tot 3 miljard. Het is een opdracht aan ons allen om deze volksverhuizing in goede banen te leiden. En de ramp (die klimaatverandering sowieso al is) te beperken.

Gaia Vince is journaliste voor onder andere The Guardian, maker van tv-programma’s voor de BBC en voormalig redacteur van wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature. Eerder schreef zij over de inventieve manieren waarop mensen over de hele wereld omgaan met door de mens gecreëerde problemen in het Antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens de natuurlijke processen op aarde domineert.

Nomad Century. How to Survive the Climate Upheaval, haar derde boek, is veelomvattend. Het gaat over de ingrijpende effecten van klimaatverandering op het leven van mensen in de 21ste eeuw. Het biedt ook handvatten hoe hier mee om te gaan, aan de hand van concrete voorbeelden, maar vooral verregaande voorstellen. Het bevat zelfs een manifest en heeft daarmee wel iets weg van een – wereldwijd – verkiezingsprogramma. Een groen programma, maar wel één met controversiële stellingnamen.

Migratie is noodzakelijk

De basis van Vinces betoog is de vooruitblik naar de catastrofale impact die klimaatverandering de komende eeuw zal hebben. Vince meent dat we alle middelen moeten inzetten om klimaatverandering te beteugelen, maar dat desalniettemin vele miljoenen mensen op middellange termijn niet meer kunnen blijven leven waar ze leven. De geschikte breedtegraden voor menselijke bewoning schuiven hard op richting de polen, volgens de ecologen die Vince aanhaalt met 420 meter per jaar.

Omslag boek Nomad Century door Gaia Vince.

Op steeds meer plaatsen verkeren mensen door weersverschijnselen in levensgevaar, bijvoorbeeld door hitte in combinatie met hoge luchtvochtigheid. Technische hulpmiddelen, zoals speciale verkoelende pakken als buitenwerk nodig is, kunnen soms uitkomst bieden, maar zijn voor de meerderheid niet haalbaar. Migratie is voor hen bittere noodzaak. In de eerste plaats gaat het om migratie in eigen land, ook als dit voor de langere termijn geen uitkomst biedt. Zo verhuizen er binnen India veel mensen naar de Gangesdelta, op de vlucht voor voedselonzekerheid, maar zullen overstromingen en extreme temperaturen ook dit gebied in de toekomst voor veel mensen onleefbaar maken. Geldgebrek, het ontbreken van een netwerk en dichte grenzen weerhouden klimaatvluchtelingen die in eigen land geen toekomst hebben ervan om uit te wijken naar andere landen.

Dat is niet houdbaar en niet goed, aldus Vince. Zij besteedt veel aandacht aan de economische voordelen van migratie, niet alleen voor de migrant, maar ook voor de familie die achterblijft in het land van herkomst en voor het land waar de migrant heen gaat. Zo schrijft ze dat open grenzen een wereldwijde economische groei van tientallen duizenden miljarden dollars zouden kunnen opleveren.

Boven de 45ste breedtegraad, de breedtegraad die loopt halverwege de evenaar en de noordpool, ter hoogte van de Franse stad Grenoble, zullen in de toekomst waarschijnlijk de beste plekken liggen om te leven. (Nederland ligt rond de 52ste breedtegraad.) Vince verkent verschillende mogelijkheden om migratie van rond de evenaar naar noordelijke landen te faciliteren. Eén idee is bijvoorbeeld het verhuren of verkopen van grondgebied in dunbevolkte landen als Rusland en Canada aan een volkrijk land als Nigeria.

Vince geeft toe dat het nu nog wat moeilijk voorstelbaar lijkt, en gaat verder niet in op obstakels zoals nationalistische gevoelens en de rechten van oorspronkelijke bewoners.

“ Vince pleit voor het invoeren van een VN-burgerschap ”

Op praktische en morele gronden pleit Vince voor het invoeren van een VN-burgerschap. Een aantrekkelijk idee, gezien het vooruitzicht dat sommige landen door klimaatverandering grotendeels onleefbaar kunnen worden. Hoewel de natiestaat uit praktische overwegingen nog een plaats krijgt in de toekomstvisie van Vince, wil ze de bestaande politieke inrichting flink overhoop gooien: “Our best hope lies in cooperating as never before: decoupling the political map from geography. However unrealistic it sounds, we need to look at the world afresh and develop plans based on geology, geography and ecology – not politics.”

Onterechte angst

Juist als Vince van goed gedocumenteerde feiten en prognoses overgaat naar morele overwegingen is haar verhaal kwetsbaar. Ik deel haar overtuiging dat de plaats waar je geboren bent niet zo doorslaggevend zou mogen zijn als deze nu is. Bovendien kan ik mij vinden in haar boodschap dat migratie per saldo een samenleving meer kan opleveren (economisch, cultureel en in andere opzichten) dan dat deze kost (aan zorg en andere publieke uitgaven). Maar het leidt af van een belangrijke vraag: is massale klimaatmigratie nu onontkoombaar of vooral wenselijk?

Het VN-klimaatpanel IPCC bracht in maart een rapport uit waarin ook wordt voorspeld dat meer mensen hun huis zullen verlaten vanwege extreem weer. Maar dit rapport benadrukt ook dat de impact op internationale migratie vooralsnog beperkt is. Klimaatmigratie-onderzoeker Ingrid Boas waarschuwt bovendien dat te alarmerende berichten ten onrechte angst kunnen aanjagen en tot een verkeerde inzet kunnen leiden op het gebied van adaptatie.

Het wordt voor bewoners van de Pacifische eilandstaat Tuvalu alleen maar moeilijker om financiering te vinden voor zeewering als zij al bij voorbaat als klimaatvluchteling worden bestempeld. Ook de schatting van één miljard klimaatvluchtelingen en -ontheemden, die Vince citeert, is omstreden. Die is op (te) veel onzekere factoren gebaseerd.

Ondanks die waarschuwing zie ik genoeg reden om het urgente betoog van Vince serieus te nemen. Vince kijkt terecht met grote zorg naar de ontwikkeling van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Nog altijd is er geen sprake van een daling. En ondertussen lijkt de toename van extreem weer juist sneller te gaan dan wetenschappers zich konden voorstellen.

Alle middelen zijn geoorloofd

Bij het beperken van klimaatverandering en de gevolgen ervan kunnen we niet kieskeurig zijn, betoogt Vince: we moeten alle middelen inzetten. Ook bijvoorbeeld kernenergie of genetisch gemodificeerde gewassen. Het meest controversieel is haar pleidooi voor geo-engineering om het broeikaseffect (tijdelijk) terug te draaien. Zo bepleit ze experimenten met het spuiten van een damp van sulfaten in de stratosfeer. Hiermee zou veel zonlicht gereflecteerd worden en daarmee kunnen gebieden rond de evenaar leefbaar blijven. Onzekerheid over de gevolgen hiervan zou ons niet moeten weerhouden. Als we een optie hebben om de aarde af te koelen en die niet gebruiken, is dit moreel onverdedigbaar, schrijft Vince.

Vinces boodschap dat we moderne technologie nodig hebben om het milieu te redden past bij de ecomodernistische stroming. Ze neemt afstand van milieuactivisten met een puriteinse inborst die zich uit principe tegen elke technische oplossing keren en die vanuit morele overwegingen krimp als enige oplossing zien. Degrowth acht ze niet aantrekkelijk of haalbaar. Onze welvaart kan wel degelijk blijven groeien terwijl de CO2-uitstoot afneemt.

Haar focus ligt op het toenemend aantal mensen dat getroffen wordt door klimaatverandering en het na migratie veel beter zou kunnen krijgen. Daarbij gebruikt ze bbp-groei veelvuldig als positief argument. Of het nou wenselijk is of niet, het lijkt onontkoombaar dat de omvangrijke volksverhuizing die Vince voorstelt een grote toename van de bedrijvigheid met zich meebrengt. Daarbij zullen velen verhuizen naar plaatsen waar zij hun economisch potentieel veel beter kunnen benutten.

(Te) veel details

Nomad Century is een waardevol boek. Het biedt een visie, maar ook een werkplan. Stevig onderbouwd, met relevante onderzoeken en cijfers, en in scherpe bewoordingen legt Vince uit hoe de wereld in elkaar zit en wat de juiste weg voorwaarts is. Het biedt de lezer weinig ruimte om tot een andere conclusie te komen (wat ik zelf wel eens irritant vind), maar past heel goed in het populair-wetenschappelijke genre. Een ander kritiekpunt is dat het soms wel erg uitwaaiert in details: zo wordt in dit boek ook opgeroepen bermen niet te maaien om de biodiversiteit te verbeteren en is er een passage gewijd aan de opleving van de Bijlmer als migrantenwijk.

“ Waar kunnen Nederlanders heen als de zeespiegelstijging toch harder gaat dan voorspeld? ”

Migratie is voor GroenLinks een belangrijk thema en speelt ook nu weer een hoofdrol in de Nederlandse politiek. Dit boek illustreert eens te meer dat groene politiek en migratie met elkaar verbonden zijn. De leefomgeving, die sterk wordt bepaald door het klimaat, is een belangrijke factor in de overweging om te migreren. Dat zal deze eeuw alleen maar sterker worden.

Ook voor Nederland is de boodschap relevant: op welke gronden ontzeggen we klimaatvluchtelingen de toegang tot een land boven de 45ste breedtegraad? Stutten we de muren van Fort Europa zodat vluchtelingen hun leven moeten wagen of maken we deals die migratie mogelijk maken? En aan de andere kant: waar kunnen Nederlanders heen als de zeespiegelstijging toch harder gaat dan voorspeld en onze delta overstroomt?

Nomad Century is een aansporing om plannen te maken ter voorbereiding op de crisis die gaat komen. Vince stelt dat overheden daar notoir slecht in zijn – en dat geldt zeker ook voor de Nederlandse. Laat haar boek daarom inspiratie zijn voor GroenLinks bij de komende verkiezingen en de vorming van een nieuwe coalitie.

Gaia Vince, Nomad Century. How to Survive the Climate Upheaval, Penguin Books, 2022